ZARASTANJE I UKLANJANJE OŽILJAKA

31.03.2014

Opekline, ogrebotine, porezotine ili operacija: mnogi događaji u životu ostavljaju manje ili veće ožiljke. Gotovo svaka osoba ima jedan ili više ožiljaka koji će ih podsjetiti na te situacije. Ožiljci mogu uzrokovati poprilično jake bolove, ukoliko se nalaze blizu zglobova i tako smanjuju pokretljivost. Također, mogu uništiti samouvjerenje, ako se nalaze na vidljivom mjestu.

 

Pojava ožiljaka je prirodni proces kada se koža sama obnavlja, na primjer od posjekotine ili ogrebotine. Ožiljci nastaju kada je vanjski sloj kože ozlijeđen, a ozljeda se proteže sve do derme. Organizam nije u mogućnosti nadomjestiti uništeno, visoko specijalizirano tkivo na isti način.

Rana se "popravlja" vezivnim tkivom: Kako bi ova rana ili ozljeda zarasla, tijelo proizvodi veliku količnu kolagena za obnovu razderanog ili oštećenog tkiva kože. Kolagen služi kao poveznica razderane kože, zatvara i liječi čitavo područje.

Čak i nakon što je rana zarasla, tijelo nastavlja usmjeravati kolagen na pogođeno mjesto, što rezultira povećanjem veličine i promjenom oblika tijekom vremena. Ožiljak koji nastane nema dobru cirkulaciju, ponekad je neujednačen i manje je elastičan. Ožiljci ponekad mogu biti podignute razine ili ispod razine kože, ovisno o oštećenju donjih slojeva kože i tkiva. Moguće su i varijacije u boji ožiljka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najbolji način tretiranja ožiljaka

 

Elicina krema je namijenjena njezi ožiljka nakon što rana zacijeli. Ima protuupalni učinak, te omekšava i zaglađuje ožiljak. Namijenjena je i u tretiranju ožiljaka koji ograničavaju pokrete, hipertrofičnim, keloidnim i kozmetički neprihvatljivim ožiljcima nakon operacija, amputacija, opeklina i nezgoda te nakon kontraktura, kao što su Dupuytrenova kontraktura i traumatske kontrakture tetiva.

 

Ovisno o veličini i debljini ožiljka, nužno je da tretman traje nekoliko tjedana ili mjeseci.

 

Elicina kremu nanesite ili nježno umasirajte na ožiljak nekoliko puta dnevno. 

Ukoliko se ožiljak nalazi na licu, nanosi se dva puta dnevno(ujutro i navečer), dok se na drugim dijelovima tijela može nanijeti i tri puta dnevno.

 

Budite uporni jer rezultati neće izostati!

Uklanjanje oziljaka

NAJZANIMLJIVIJE OBJAVE